Πρόταση της chef Ντίνας Νικολάου
Τα σουβλάκια αυτά ετοιμάζονται και στο γκριλ. Τα μαρινάρουμε κανονικά, τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές και τα ψήνουμε πρώτα σε δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά και στη συνέχεια σε χαμηλότερη, για άλλα 20 – 25 λεπτά. Δεν θα ροδίσουν τόσο όσο στο ψήσιμο στα κάρβουνα αλλά με τακτικά γυρίσματα και λίγη προσοχή θα γίνουν αφράτα, ζουμερά και πολύ νόστιμα!
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαρινάρισμα: 1 – 2 ώρες
Ψήσιμο: 20 – 25 λεπτά
Yλικά για 8 – 10 σουβλάκια
Για τα σουβλάκια
800 γρ. χοιρινό κρέας (ζητάμε από τον κρεοπώλη ανάμεικτα κομμάτια από μπούτι και λαιμό) κομμένα σε κύβους των 2½ – 3 εκ.
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
100 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας Μουστάρδα Απαλή Kalamata Papadimitriou
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού σπόροι μπαχαριού
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
Για τη σάλτσα bbq με μουστάρδα
4 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
80 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας Μουστάρδα Απαλή Kalamata Papadimitriou
4 κουτ. σούπας Βαλσαμικό ξύδι με μέλι Kalamata Papadimitriou
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή)
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Μαρινάρισμα: Σε ένα βαθύ μπολ βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω πολύ καλά με ένα σύρμα. Προσθέτω τα κομμάτια του χοιρινού και ανακατεύω καλά με τα χέρια για να καλυφθεί το κρέας με το μείγμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες. Τα τελευταία 30 λεπτά του μαριναρίσματος μπορείτε να προσθέσετε και τα λαχανικά.
Σάλτσα bbq: Ανακατεύω καλά τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνω κατά μέρος (όχι στο ψυγείο), μέχρι να σερβίρω.
Σουβλάκια: Ετοιμάζω μέτρια προς δυνατή θράκα στην ψησταριά με κάρβουνα (ή προθερμαίνω την ψησταριά γκαζιού, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή).
Βγάζω το μπολ με το κρέας από το ψυγείο, στραγγίζω τα κομμάτια του χοιρινού και τα λαχανικά και τα σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Περνάω το χοιρινό σε 8 – 10 σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά, περνώντας εναλλάξ και κομμάτια λαχανικών. Τα αλείφω με λίγο λάδι από όλες τις πλευρές και τα αλατοπιπερώνω.
Αλείφω με λίγο λάδι την καυτή σχάρα και αραδιάζω τα σουβλάκια σε σημείο της θράκας με πολύ υψηλή θερμοκρασία (συνήθως στο κέντρο). Εκεί τα ψήνω για 4 – 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια-δυο φορές, με προσοχή. Μετά «σπάω» λίγο τη θράκα, δηλαδή αραιώνω κάπως τα κάρβουνα για να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία τους ή μεταφέρω τα σουβλάκια δεξιά και αριστερά στη σχάρα όπου η φωτιά είναι χαμηλότερη.
Τα ψήνω για 15 – 18 λεπτά περίπου, με τακτικά γυρίσματα, μέχρι να ροδίσουν όμορφα εξωτερικά και να ψηθεί καλά το εσωτερικό τους. Για να δω αν είναι έτοιμα, κόβω ένα κομμάτι κρέατος και αν είναι έστω και λίγο ροζ συνεχίζω το ψήσιμο για ελάχιστα λεπτά ακόμα.
Σερβίρω τα σουβλάκια ζεστά και συνοδεύω με τη σάλτσα bbq.
Δημοσίευση σχολίου
Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού