ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον τραυλισμό




19 χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα το έτος 1998, η 22η Οκτώβρη καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Τραυλισμό με πρωτοβουλία του καλιφορνέζου ακτιβιστή Μάικλ Σούγκαρμαν.

Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της ημέρας οργανώσεις για την κατανόηση και θεραπεία του τραυλισμού ανά τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών υγείας για το σύνθετο αυτό θέμα.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο τραυλισμός συνιστά μία διαταραχή στην ροή της ομιλίας η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα κολλήματα(θα-θα-θα-θάλασσα), επιμηκύνσεις ήχων (θθθθθάλασσα) στην αρχή, ή στην μέση της λέξης αλλά και μη φυσιολογική διακοπή (χωρίς ήχο) ήχων και συλλαβών. Συχνά η προσπάθεια για ομιλία συνοδεύεται από αντανακλαστικές συσπάσεις του προσώπου, ή του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις από απώλεια βλεμματικής επαφής και απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής.

Υπολογίζεται ότι περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τραυλισμό, το οποίο συνεπάγεται το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Περίπου το 5% όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας θα διανύσει μία περίοδο τραυλισμού που θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες. Για την πλειοψηφία, η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και θα ξεπεραστεί έως τα τέλη της παιδικής ηλικίας ωστόσο περίπου το 1/3 αν δεν λάβει έγκαιρα κάποια βοήθεια, κινδυνεύει να αναπτύξει τραυλισμό και στην ενήλικη ζωή του. Αυτή η μορφή τραυλισμού ονομάζεται εξελικτικός τραυλισμός και η έναρξή του ορίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία των 30 με 36 μηνών. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά στην ενήλικη ζωή του ατόμου. Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε λόγο για επίκτητο τραυλισμό ο οποίος μπορεί θεωρητικά να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και συνήθως έχει νευρολογική ή ψυχογενή αιτιολογία. Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται ο τραυλισμός είναι σύνθετοι και εντοπίζονται σε γενετικό, αναπτυξιακό, νευροφυσιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.



Η λογοθεραπευτική αξιολόγηση αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να αποτρέψει την εδραίωση του εξελικτικού τραυλισμού. Η κατάλληλη θεραπεία στα παιδιά σχολικής ηλικίας, στους εφήβους και στους ενηλίκους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα του τραυλισμού και τις επικοινωνιακές, ψυχολογικές και λειτουργικές συνέπειές τους. Η λογοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θετική αλλαγή στην ομιλία, αλλά και στον τρόπο που λειτουργεί και αισθάνεται κάποιος στην επικοινωνία με τους άλλους. Οι παρεμβάσεις από άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στις περιπτώσεις που απαιτούνται, είναι επικουρικές στις κλινικές παρεμβάσεις του λογοθεραπευτή. Μη λογοθεραπευτικές παρεμβάσεις συνήθως δεν είναι από μόνες τους αποτελεσματικές.
Σημείωση: Άλλες διαταραχές ροής της ομιλίας είναι ο βατταρισμός, ο τραυλισμός ψυχογενούς αιτιολογίας και ο τραυλισμός νευρογενούς αιτιολογίας.
Στο παρόν κείμενο αναφερόμαστε στον εξελικτικό τραυλισμό, την δυσκολία στην οποία αναφέρονται οι περισσότεροι γονείς όταν λένε: ¨νομίζω πως το παιδί μου τραυλίζει..


Αλήθειες
Ο Τραυλισμός…
√ Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές ανεξάρτητα από κουλτούρα, γλώσσα, ευφυΐα και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
√ Δεν τον προκαλούν οι γονείς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν μπορεί να είναι καθοριστικός.
√ Τα παιδιά που δεν θα ξεπεράσουν τη δυσκολία τους στη νηπιακή ηλικία, έχουν μεγάλο κίνδυνο εδραίωσης ενός μόνιμου τραυλισμού.
√ Παρουσιάζει διακυμάνσεις με περιόδους ύφεσης και έντασης.
Το ΠπΤ…
√ Μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να οργανώσει τη σκέψη του πριν μιλήσει.
√ Μπορεί να μάθει να ελέγχει τον τραυλισμό του.
√ Μπορεί να έχει αποτελεσματική επικοινωνία είτε τραυλίζει είτε όχι. ×

Μύθοι
Θα περάσει από μόνο του όταν μεγαλώσει
× Είναι ψυχολογική διαταραχή.
× Το άγχος προκαλεί τον τραυλισμό.
× Η γρήγορη ταχύτητα της ομιλίας ευθύνεται για τον τραυλισμό..
× Το ΠπΤ φταίει για την ομιλία του.
× Όταν ζητάτε απο το Ππτ να μιλήσει πιο αργά ή να επαναλάβει τη λέξη στην οποία τραύλισε το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του.
× Όταν ζητάτε απο το Ππτ να πάρει μία αναπνοή ή να ηρεμήσει το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του.
× Η προσπάθεια αποφυγής και απόκρυψης του τραυλισμού βοηθά

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget