Για «συμφωνία ιστορικών διαστάσεων» κάνουν λόγο οι μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες,μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Βουλής των Σκοπίων να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών με τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.
«Μετά από μια μακρά και δύσκολη πορεία με πολλά εμπόδια, η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας επικυρώθηκε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η χώρα θα έχει πλέον νέο όνομα: «Βόρεια Μακεδονία», γράφει ηγαλλική Le Monde.
H συμφωνία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια με οριακή πλειοψηφία (81 βουλευτών που υπερβαίνει όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων), γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να εκπληρώσει τη δική της υποχρέωση και να επικυρώσει τη συμφωνία για να τερματιστεί μια διαμάχη σχεδόν τριάντα ετών μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει η Le Monde και σημειώνει ότι «όλα τα μάτια επικεντρώνονται τώρα στην Ελλάδα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει με τη σειρά του να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έλαβε την Παρασκευή την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά την επίσκεψή της στη χώρα, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» της στον Αλέξη Τσίπρα για την «αποφασιστική του δράση» στο θέμα αυτό.Το έργο του κ. Τσίπρα φαίνεται μάλλον δυσχερέστερο από το έργο του ομόλογου Ζόραν Ζάεφ, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί επίσης την αντίθεση των Ελλήνων εθνικιστών».
Guardian: Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψηφίζει νέο όνομα για τη χώρα
Η βρετανική Guardian σημειώνει ότι το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή τροποποίηση του συντάγματος για να μετονομάσει τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία, εγκρίνοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης. Ογδόντα ένας βουλευτές στο κοινοβούλιο -σε σύνολο 120 – ψήφισαν υπέρ. Οι βουλευτες της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη συμφωνία με την Ελλάδα, απείχαν από την ψηφοφορία. «Ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας μας γράφτηκε σήμερα το βράδυ», δήλωσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τηλεφώνησε μάλιστα στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί, τονίζει ο Guardian.
El Pais: Μια ιστορική συμφωνία
Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε υπέρ της μετονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, γράφει η ισπανική El Pais, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία, η οποία τελειώνει 27 χρόνια αντιπαράθεσης, με την Ελλάδα». «Ξεπερνώντας την αντίσταση δύο μελών ενός μικρού κόμματος της αλβανικής μειονότητας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε να περάσει την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων τη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο με την Ελλάδα για την τελική ονομασία της χώρας, η οποία είναι ήδη επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει ότι «από την ανεξαρτησία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας το 1991, η Αθήνα είχε θέσει ως προϋπόθεση για να αναγνωρίσει τη γείτονά της, την αλλαγή του ονόματος της χώρας ώστε να αποκλείει κάθε ιστορική αναφορά ή εδαφικές αξιώσεις στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας». Όπως τονίζει η El Pais, «η μπάλα είναι τώρα στο ελληνικό γήπεδο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Όμως ο Τσίπρας φαίνεται να έχει τα πάντα πολύ δεμένα, κρίνοντας από τη δήλωσή του στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Open».
Der Spiegel: Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ συμφώνησε να μετονομάσει τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία
Η μετονομασία της χώρας ήταν μια βασική προϋπόθεση για να διευθετήσει η πΓΔΜ μια διαφωνία 27 ετών με την Ελλάδα, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημειώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαϊκο Μάας χαιρέτισε την απόφαση. «Οι εθνικιστές των δύο χωρών απορρίπτουν πάντως αυτή τη λύση εκφράζοντας φόβους για απώλεια της εθνική τους ταυτότητας», γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Με την ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης μια διατύπωση που δηλώνει ότι η πΓΔΜ δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», προσθέτει. «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία του ονόματος. Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα του εθνικιστή Πάνου Καμμένου, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία», γράφει το Spiegel. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που τον είχε συναντήσει την Πέμπτη στην Αθήνα, ενίσχυσε την πλάτη του. Σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν από δύο ημέρες, ο Τσίπρας ήταν αισιόδοξος: «Είμαι βέβαιος ότι θα πάρω αυτή την πλειοψηφία».
Die Zeit : Mια μακροχρόνια διαφωνία φτάνει στο τέλος της
Η πΓΔΜ θα πρέπει πλέον να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, γράφει η γερμανική Die Zeit τονίζοντας ότι οι βουλευτές του κοινοβουλίου στα Σκόπια αποφάσισαν να μετονομάσουν τη χώρα τους. «Οι 81 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αντίστοιχης συνταγματικής τροπολογίας, επιτυγχάνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για το λόγο αυτό, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στηρίχθηκε και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης», σημειώνει η Die Zeit. «Τώρα το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει με το βήμα αυτό. Η μετονομασία αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Ελλάδα για να τερματιστεί μια 30ετης διαφωνία για το όνομα μεταξύ των δύο χωρών. Με την τελική επικύρωση της συμφωνίας, η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας θα ήταν δυνατή και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας (SPD) δήλωσε ότι τώρα επιμένει ότι το κοινοβούλιο της Αθήνας θα συμφωνήσει με τη συμφωνία. Στη συνέχεια, η χώρα της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε «σύντομα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει συνομιλίες για ένταξη με την ΕΕ».
Frankfurter Rundchau: Η Βόρεια Μακεδονία δεν θα διεκδικεί εδάφη γειτονικών χωρών
Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ αποφάσισε να μετονομάσει τη νότιοβαλκανική αυτή χώρα σε Βόρεια Μακεδονία, εκπληρώνοντας τη δική του υποχρέωση στη διευθέτηση της διαμάχης με την Ελλάδα, γράφει η Frankfurter Rundchau. «Με την ψηφοφορία της Παρασκευής το κοινοβούλιο των Σκοπίων άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης μια τροπολογία που καθιστά σαφές ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία για το όνομα. Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα,ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία».
mononews
Δημοσίευση σχολίου
Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού