ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Η γη του Δίου δέχθηκε στην αγκαλιά της τον Δημήτρη Παντερμανλή (βιντεο + εικόνες)

Η γη του Δίου δέχθηκε στην αγκαλιά της τον Δημήτρη Παντερμαλή, έναν από τους ανθρώπους που την αγάπησαν, την κατέστησαν γνωστή και πρωταγωνίστρια στον Πολιτισμό και που τη διάλεξε για τόπο της αιώνιας διαμονής του.




Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, και απλός κόσμος έκλιναν το γόνυ αποχαιρετώντας μια ιδιόμορφη προσωπικότητα που δεν την άγγιζαν τα ανθρώπινα που ζούσε προπορευόμενο ακολουθώντας το όραμα του, αρχικά το αρχαίο Δίον και στη συνέχεια ένα μουσείο, αυτό της Ακρόπολης, που ξεκίνησε σαν όνειρο και έγινε απτή πραγματικότητα.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Δίον γέμισε από ανθρώπους που σε κάποια στιγμή του βίου του συνάντησε, συνεργάστηκε και κέρδισε με τις γνώσεις, την πραότητα και την ιδιαιτερότητά του.






Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος συνεπικουρούμενος από τους ιερείς του Ναού.

Δίπλα του στάθηκαν ο μοναχογιός του και η αδελφή του με άλλους συγγενείς.

Δίπλα του όμως ήταν κυρίως οι συνάδελφοί του από το ΑΠΘ, το Μουσείο της Ακρόπολης και πολλοί φοιτητές του.


Παρούσα όλη σχεδόν η πολιτική ηγεσία της Πιερίας.

Η Υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνάδελφος και συναγωνιστής του καθηγητή Δημήτρη Παντερμανλή τον αποχαιρέτησε με θερμά λόγια για την κοινή πορεία τους κυρίως στο μουσείο Ακρόπολης.

Μιλώντας για τον αγαπημένο της φίλο, τον Δημήτρη Παντερμαλή, περιέγραψε την κοινή τους πορεία από όταν άρχισαν να δουλεύουν μαζί πριν 20 χρόνια, το 2000 που ανέλαβε ο Δημήτρης Παντερμαλής την προεδρία του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Ένας φωτισμένος δάσκαλος, ένας πρωτοπόρος αρχαιολόγος για την εποχή του. Την εποχή που ο Δημήτρης Παντερμαλής μιλούσε για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στο κοινό, όταν μιλούσε για πράγματα τα οποία σήμερα θεωρούμε αυτονόητα ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν «μα τι λέει τώρα ο άνθρωπος». Ήταν ένας εργάτης της επιστήμης, ένας δάσκαλος για όλους μας. Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του. Περισσότερες από 100 φορές είχαμε αντιμετωπίσει από κοινού εκείνος ως Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης και εγώ ως ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του ΚΑΣ προσφυγές διαφόρων εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο Δημήτρης αφοσιώθηκε στο Μουσείο και στην συνέχεια η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα έγιναν για αυτόν σκοπός ζωής. Το κύρος του, την προσωπικότητά του, τις γνωριμίες του διεθνώς, την υγεία του- τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εντελώς ανέφελα για τον Δημήτρη Παντερμαλή από πλευράς υγείας- όλα τα θυσίασε στον σκοπό, στο να είναι υποδειγματική η λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και δεν είναι τυχαίο ότι το Μουσείο έχει κερδίσει διεθνείς κριτικές και επαίνους και στην διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Δημήτρης ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο και το ανάλωσε όλο με ιδιαίτερη χαρά, με πολλή τιμή και περηφάνεια για την Ακρόπολη, το Μουσείο και τα Γλυπτά» ανέφερε η κ. Μενδώνη.


Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης είπε:

Όταν τον πρωτογνώρισα με τα μαύρα του μακριά μαλλιά να ανεμίζουν μου θύμισε περισσότερο μουσικό και τελικά αποδείχθηκε διευθυντής πολλών μουσικών και με μεγάλη αγάπη πολλών ανθρώπων. Ιδιαίτερα το έργο του εδώ στο πεδίο στο Δίον που δεν έμεινε μόνο στην ανακάλυψη των αρχαιοτήτων και στη δημοσίευση τους αλλά προχωρούσε άμεσα και αποτελεσματικά στη συντήρηση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και φυσικά στη προστασία του και υπήρξε όπως τόνισε και η υπουργός πρωτοπόρος έτσι το άτομο Παντερμαλής απέκτησε πρόσωπο όχι μόνο με γνώση αλλά και με ευαισθησία.

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια ενός τόσο αγαπημένου προσώπου, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως φοιτητής.

Η διδασκαλία του, το φωτεινό παράδειγμά του, το έργο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -όχι μόνο ως δάσκαλος αλλά και ως Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής- για όλους τους μαθητές και συνεργάτες του είναι μοναδικό.

Η μνήμη των ανθρώπων που φεύγουν διατηρείται ακέραιη στις επόμενες γενιές μέσα από το έργο τους. Και το μέγιστο έργο και η προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή είναι η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.

Δεν θα αναφερθώ στις αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετώπισε, άλλωστε αυτά είναι γνωστά σε όλους. Θα πω όμως για την αγάπη, τη φροντίδα και την αφοσίωση με την οποία περιέβαλε το Μουσείο Ακρόπολης χρόνια πριν τη δημιουργία του και σε όλη τη διάρκεια των 13 ετών λειτουργίας του.

Το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται μαζί του.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη πάντα γιατί “ό,τι θυμάμαι υπάρχει και ό,τι ξεχνώ πεθαίνει”.

Στον αγαπημένο του γιο Στέφανο, ένα στεφάνι αγάπης από όλους μας.


Ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου σύντομος και περιεκτικός είπε:

Σεβαστέ καθηγητά! Σήμερα η γη του Δίου, η Πιερική γη που έκανες γνωστή στην οικουμένη, την έσκαψες βαθιά για να αναδείξεις τα θεμέλια του πολιτισμού μας ετοιμάζεται να σε αγκαλιάσει με στοργή. Και εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε πάνω σε αυτή τη γη ακούμε από χθες συγκλονισμένοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ανακοινώσεις προσωπικοτήτων και ψηφίσματα φορέων για την αναχώρηση σου στη γη των μακάρων.


Ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε για τη σκαπάνη σου που αποκάλυψε μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς για τη γλαφυρή διδασκαλία σου που ενέπνευσε αναρίθμητους φοιτητές με την ανεξίτηλη παρακαταθήκη σου.

Η Υπουργός Πολιτισμού μιλάει από εχθές και επανέλαβε και τώρα για τη γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της αρχαιολογίας πορεία σου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για το υψηλοτάτου επιπέδου επιβλητικό σου έργο που αφήνεις παρακαταθήκη στους μαθητές σου και συνεχιστές σου ως αρχαιολόγος διεθνούς κύρους και αναγνώρισης και στη μετριότητα μου λαμβάνω σήμερα την τιμή να σε κατευοδώσω.



Ως ο δήμαρχος των ανθρώπων και της γης που αγάπησες ανέσκαψες για να βγάλεις πάλι στο ολύμπιο φως θεούς και ήρωες που γέννησαν τον ελληνικό πολιτισμό. Ως τοπική αυτοδιοίκηση η αντιπεριφερειάρχης και εμείς σου υποσχόμαστε ότι θα συνεργαστούμε με τους νέους ανθρώπους που σε διαδέχτηκαν για να συνεχιστεί το μεγάλο σου έργο που επί δεκαετίες τέλεσες. Εμείς και οι γενιές που θα ακολουθήσουν θα αναθεωρήσουμε ες αεί ότι ανέδειξες σε παγκόσμιο επίπεδο με το πρωτοπόρο έργο σου. Τον αρχαιολογικό μας πλούτο, την πολιτισμική μας κληρονομιά την πολιτιστική μας ταυτότητα θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη τιμή και ευγνωμοσύνη.




1 of 7
-+




 olympiobima.gr.




Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget