ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ι.Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος


ΓΡΑΠΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ
(ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ Εβρ. δ΄ 14, ε΄ 6)
4-4-202


Σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, αγαπητοί αδελφοί, και ο αποστολικός λόγος, μας ενθαρρύνει να προσφεύγουμε στο θρόνο της Χάριτος. Να καταφεύγουμε με θάρρος και ειλικρίνεια, για να λάβουμε συγχώρηση των κριμάτων μας, αλλά και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, τόσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όσο και γενικότερα τον αγώνα της ζωής.
Θρόνος της Χάριτος, είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας. Πάνω στο Σταυρό ο Χριστός αναδείχτηκε Μέγας Αρχιερέας και από τη θυσία που επιτέλεσε, ανέβλυσε η λύτρωση για το γένος των ανθρώπων. Ο Χριστός έλαβε το Χάρισμα από τον ουράνιο Πατέρα Του. Να προσέλθει στο θυσιαστήριο και να προσφέρει θυσία τον ε-αυτό Του, για να ζήσει ο κόσμος, για να παλέψει ως θεάνθρωπος με τον θάνατο και να τον νικήσει κατά κράτος. Έτσι οι πιστοί που είναι ενεργά μέλη του ζωντανού Σώματός Του-της Μίας Εκκλησίας- δεν προσδοκούν το θάνατο, αλλά τη Ζωή!
Γι’ αυτό, όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί είμαστε υπήκοοι του Βασιλέως Χριστού. Αυτό δηλώνουμε σήμερα που προσκυνούμε τον Τίμιο Σταυρό και διακηρύττουμε επίσημα, δημόσια, αληθινά, καρδιακά ότι ανήκουμε με όλο μας το είναι στον Εσταυρωμένο Χριστό.
Το βασικό χαρακτηριστικό του Χριστού κατά τον Απόστολο Παύλο είναι η συμπάθεια. Ο Χριστός είναι στοργικός, εύσπλαχνος, φιλάνθρωπος. Μπορεί να μας νιώσει, να μας συμπαθήσει και να μας συγχωρήσει, γιατί και Αυτός πόνεσε και έκλαψε και τα αγκάθια της γης έγιναν γι’ αυτόν «ακάνθινος στέφανος». Αν υπάρχει ένας που μπορεί πραγματικά να μας νιώσει, αυτός είναι ο Αναμάρτητος Κύριος.
Ο θρόνος είναι το σύμβολο της κυριαρχικής εξουσίας ενός Βασιλιά. Ο θρόνος όμως του Βασιλέως Χριστού, είναι ο Σταυρός. Από το Σταυρό πήγασε και πηγάζει η χάρη, η άφεση, η αγάπη και η συγχώρηση. Όσο υπάρχει ο κόσμος αυτός και μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, ο Σταυρός του Χριστού θα είναι θρόνος χάρης, ευλογίας και αγιασμού των πιστών.
Ο Ιερός Αυγουστίνος με θεολογικό νόημα μας λέει: «Γνωρίζω τρεις σταυρούς: Ένα σταυρό που σώζει. Είναι ο σταυρός του Χριστού. Ένα σταυρό δια του οποίου σώζεται ο άνθρωπος. Είναι ο σταυρός του καλού ληστού, του εκ δεξιών του Χριστού σταυρωθέντος. Γνωρίζω κι ένα τρίτο σταυρό, που σε κάνει να χάνεσαι για την αιωνιότητα. Είναι ο σταυρός του εξ αριστερών του Χριστού σταυρωθέντος ληστού. Οι τύποι αυτών των ανθρώπων, των δύο ληστών αντιπροσωπεύουν όλη την ανθρωπότητα. Ο σταυρός του ληστού του εκ δεξιών παίρνει μέσα του, παίρνει επάνω του, τον σταυρό του Χριστού και σώζεται. Ο σταυρός του αριστερού ληστού αντιπροσωπεύει την μερίδα εκείνη των ανθρώπων, που δεν δέχονται τον σταυρό του Χριστού και χάνονται. Γενικά όμως τον σταυρό δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε κατ’ ουδένα τρόπον».
Στήριγμα, δύναμη και οπλισμός στη ζωή μας ο Σταυρός, ο οποίος φωτίζεται με το φως της Αναστάσεως και η Ανάσταση τρέφει τη δύναμη της σταυρωμένης αγάπης. Σταυρώσιμη και αναστάσιμη η πορεία μας, σταυρικό και αναστάσιμο το ήθος των χριστιανών. Μακρυά από αυτά τα δεδομένα ο άνθρωπος βυθίζεται στην αγωνία που πληγώνει, στο πένθος που διαλύει· δεν αντέχει να αγωνίζεται, δεν επιθυμεί να ελπίζει, ούτε δέχεται να αγαπά…
Εμείς όμως σήμερα, αδελφοί, προσκυνούμε το Σταυρό του Κυρίου και του εναποθέτουμε όλα τα προβλήματά μας, τις ανησυχίες μας, τις αγωνίες μας, τις θλίψεις μας. Επιμένουμε να πηγαίνουμε, συχνά, πυκνά, πάντα στον θρόνο της Χάριτος «ἵνα λάβωμεν ἔλεον και χάριν εὔρωμεν εἴς εὔκαιρον βοήθειαν». Αμήν.









Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget