ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν το καλοκαίρι;

Ένα ερώτημα που ταλανίζει τους γονείς το καλοκαίρι είναι εάν πρέπει τα παιδιά τους που βρίσκονται στις τάξεις του δημοτικού να κρατήσουν επαφή με την ύλη της προηγούμενης τάξης, έτσι ώστε να καλύψουν τυχόν κενά και να είναι έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά.



Αυτό που σίγουρα θεωρείται απαραίτητο είναι η ύπαρξη μιας περιόδου απόλυτης αποσυμφόρησης και αποχής από οποιαδήποτε μορφή μαθητικής υποχρέωσης.

Μην ξεχνάτε πως η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν ακόμα πιο επιβαρυμένη και ιδιαίτερη, καθώς οι μαθητές γύρισαν στα θρανία τους σε συνθήκες πανδημίας και ύστερα από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης. Επομένως, όπως εμείς νιώθουμε την ανάγκη της απόλυτης χαλάρωσης μετά από μια δύσκολη εργασιακή περίοδο, πολύ περισσότερο την αισθάνονται οι μικροί μας ήρωες.

Έτσι, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ελεύθερο παιχνίδι μέσω της συναναστροφής τους με τους φίλους τους, στις βόλτες στη θάλασσα και στο βουνό, ακόμα και στη συνέχιση των αθλητικών τους δραστηριοτήτων, εφόσον είναι επιθυμητή από τα ίδια τα παιδιά.

Αφού λοιπόν επέλθει η περίοδος ξεκούρασης, τότε με μια σειρά βημάτων μέσα πάντοτε από παιγνιώδη μορφή και τη μίμηση, και όχι με τη μορφή εξαναγκασμού, θα μπορούσατε να φέρετε τα παιδιά σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Ένας δοκιμασμένος τρόπος είναι εμπνευσμένος από τη συνέχεια του ρητού: η περιέργεια σκότωσε τη γάτα, αλλά έσωσε τον άνθρωπο. Αφήστε βιβλία με ενδιαφέρουσα εικονογράφηση σε προσβάσιμα μέρη του σπιτιού, από το τραπέζι του σαλονιού μέχρι το μπάνιο!

Ναι ,καλά διαβάσατε…αρκεί να γίνει με διακριτικότητα, καθώς οι μικροί μας μπόμπιρες είναι πιο έξυπνοι απ΄ ό,τι νομίζουμε και μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, εάν γίνει επιτηδευμένα. Σίγουρα, η νέα αυτή διακοσμητική επιμέλεια θα κινήσει το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων και θα θελήσουν το λιγότερο να ξεφυλλίσουν τις εικόνες. Τι καλύτερο, εάν δεν πάτε θάλασσα, από μια βόλτα στο πάρκο της πόλης μας;

Μπορείτε να τη συνδυάσετε με μια τακτική επίσκεψη στην παιδική βιβλιοθήκη. Ορίστε στο μυαλό σας μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας, ειδάλλως θα το αμελήσετε. Μην προσπαθήσετε να κατευθύνετε το παιδί σας σύμφωνα με τις δικές σας επιλογές, γιατί τότε το πιο πιθανό είναι η προσπάθεια να αποτύχει. Θυμηθείτε τον πρωταρχικό σας στόχο που είναι η συνέχιση της επαφής του παιδιού με το διάβασμα, και ιδίως το εξωσχολικό, τα αποτελέσματα του οποίου στην πορεία θα φανούν όχι μόνο στην ανάγνωση, αλλά και στην γραπτή έκφραση και ορθογραφία. Αν, για παράδειγμα, αυτόν τον καιρό το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στους δεινοσαύρους ή στους καλύτερους ποδοσφαιριστές, ετοιμαστείτε να γίνετε η νέα – νέος Νικολακόπουλος.

Πάρτε τους μικρούς μας φίλους μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της πόλης, για να κάνετε τις δικές σας αγορές και πέστε δήθεν τυχαία πάνω στην παιδική στήλη. Δε μπορεί…ένα “Μαμά-μπαμπά θέλω κι εγώ” θα το ακούσετε. Και φυσικά όλα αυτά δε θα επιτευχθούν ποτέ εάν εμείς δε γίνουμε το παράδειγμα τους. Έτσι, όταν ξαπλώσετε την επόμενη φορά στον καναπέ η στην ξαπλώστρα, θυμηθείτε τι πρέπει να κρατάτε στα χέρια σας την περισσότερη ώρα.

Είναι απολύτως κατανοητή και η επαφή μας με την τεχνολογία. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδίου και μπει το παιδί σε μια ρουτίνα εξωσχολικού διαβάσματος, να θυμάστε πως η καθημερινή αλλά πιο μικρή σε ύλη ανάγνωση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ανάγνωσης και της γραπτής έκφρασης, παρά η πολυσέλιδη ανάγνωση σε πιο σπάνια διαστήματα.

Και κάτι τελευταίο για τους νέους γονείς: η εξοικείωση των παιδιών με τα βιβλία είναι μια μορφή εκπαίδευσης που θα ήταν ωφέλιμο να γίνεται από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Τέλος, μην δώσετε σε κάποιον άλλο να αναλάβει το ρόλο αυτό της εμπλοκής του παιδιού σας με τα βιβλία. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να περάσετε ευχάριστο χρόνο οι δύο σας, δίχως το άγχος των εξετάσεων και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει στο διάβασμα του χειμώνα.

Καλλιρόη Σιαπάκα

Φιλόλογος


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget