ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Olympus Marathon: Ανακαλύπτοντας την ομορφιά της βόρειας πλευράς του Ολύμπου

Είναι πλέον σε όλους γνωστή η διοργάνωση του Olympus Marathon, αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς για κάποιον που ασχολείται με το ορεινό τρέξιμο.



Διανύοντας μάλιστα το 18ο έτος της ηλικίας του, ο αγώνας αυτός έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των δρομέων, είτε αυτών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, είτε των δρομέων που ανήκουν στην κατηγορία των ‘ελίτ’ και καταφτάνουν κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στο Λιτόχωρο για να συναγωνιστούν κορυφαία ονόματα του χώρου.

Του Χρήστου Κατσιρόπουλου


Μάλιστα τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν και οι διεθνείς συμμετοχές, οι οποίες προσδίδουν μεγαλύτερη αίγλη στην ήδη εκτοξευμένη δημοτικότητα του αγώνα.

Επειδή όμως ο Oympus marathon είναι πασίγνωστος και ως εκ τούτου ‘πολυτρεγμένος’ και πολυσυζητημένος αγώνας, είπαμε σαν Advendure να δούμε “από μέσα” φέτος με τον μεγάλο του αλλά νέο σε ηλικία αδερφό, τον Olympus Ultra.

Ακούγεται οξύμωρο, το ξέρω, αλλά είναι μεγάλος και νέος, αφού από την μία έχει μήκος 71χλμ (+5500μ) και από την άλλη είναι νέος αφού έχει μόλις 3 χρόνια ζωής.

Και για να προλάβω κάποιους, ναι, είναι άλλος ένας ακόμα αγώνας στον Όλυμπο, ο οποίος όμως περνά από μέρη που δεν περνάει άλλος αγώνας, και επιβεβαιώνει περίτρανα το λαϊκό γνωμικό «όλοι οι καλοί χωράνε»…

Στο πλαίσιο αυτό, το Advendure ήταν προσκεκλημένο από την διοργάνωση και δεν έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στον Olympus Ultra.

Αναλυτικά τα στοιχεία του αγώνα ήταν:

Εκκίνηση: Δίον, Παρασκευή 24/6/22 ώρα 00:00

Μήκος: 71χλμ

Υψ.διαφορά (θετική): +5550

Σταθμοί τροφοδοσίας: 10

Σημεία αποκλεισμού: 4

Όριο έγκυρου τερματισμού: 20 ώρες







O αγώνας ξεκινάει από τον ιστορικό χώρου στο Δίον στις 12:00 το βράδυ και ακολουθεί την ίδια ακριβώς διαδρομή που ακολουθεί ο Olympus marathon, δηλαδή Δίον-Ρέμα Ορλιά-Καταφύγιο Κορομηλιάς-Πετρόστρουγκα. Στοιχεία από την διαδρομή αυτή μπορούν να αναζητηθούν σε προηγούμενα άρθρα του Advendure αλλά και σε άλλες πηγές του διαδικτύου, και συνεπώς δεν θα αναλωθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να μην κουράσω τον αναγνώστη αλλά και να εστιάσω στο κομμάτι της διαδρομής που την κάνει ξεχωριστή.

Φεύγοντας λοιπόν από τον σταθμό της Πετρόστρουγκας (15.3 χλμ, 1940μ υψομ., +2000μ) η διαδρομή του Olympus Ultra άφηνε την κλασσική του Olympus marathon και με μια απότομη στροφή δεξιά και με κατεύθυνση δυτική και εν συνεχεία βόρεια/βορειοδυτική κατηφόριζε σε μονοπάτι που καίτοι καθαρισμένο δεν ήταν τελείως ξεκάθαρο, παρότι η σηματοδότηση στο σημείο εκείνο αλλά και σε όλο τον αγώνα ήταν υποδειγματική.

Μετά από 6χλμ περίπου κυρίως κατηφορικής διαδρομής, ενίοτε απότομης, φτάνουμε στην θέση ‘Μαστορούλη’ όπου και ο ομώνυμος σταθμός (21,9χλμ, 1150μ υψομ., +2080μ).

Η περιοχή εκεί πρέπει να είναι πανέμορφη, αφού το δάσος κωνοφόρων ήταν ιδιαίτερα πυκνό και διάφορα ρέματα ακουγόντουσαν συνεχώς, κάτι που δεν μπορούσαμε προφανώς να δούμε λόγω της νύχτας.

Η συνέχεια ήταν κυρίως κατηφορική με μικρά σκαμπανεβάσματα, ενώ το λυκαυγές έδινε απίστευτα χρώματα και συναισθήματα…, σε συνδυασμό πάντα με το πρωτόγνωρο κομμάτι αυτό της διαδρομής που ήταν πανέμορφο και μακριά από τα γνωστά πολύβουα μονοπάτια του Ολύμπου.

Η απομόνωση που σου πρόσφερε μου θύμισε λίγο Ροδόπη.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget